Centre d’interpretació de la Guerra Civil

22579527649_40aaf13ac5_b

Centre d’interpretació de la Guerra Civil

La Vall de Cardós va ser protagonista dels diferents conflictes bèl·lics que esdevingueren al voltant dels Pirineus durant el segle XX. El punt d’informació sobre la Guerra Civil i la postguerra situat a Ribera de Cardós dóna a conèixer aquests fets i els elements patrimonials que en resten. De la Guerra Civil espanyola s’incideix en l’arribada de l’exèrcit franquista a la vall, l’estancament del front i la repressió indiscriminada encetada pels militars sollevats, que provocà l’exili de molts dels seus habitants.

S’hi destaca el paper de la vall com a zona de pas per a aquells qui fugien de l’Europa ocupada pels nazis durant la Segona Guerra Mundial i, finalment, s’incideix en els búnquers que el règim de Franco manà construir als Pirineus per fortificar la frontera un cop acabada la Guerra Civil, dels quals es conserva una mostra destacada a la Vall de Cardós.

Els búnquers de la Línia de Defensa dels Pirineus a la Vall de Cardós

L’any 1939, quan encara no havia acabat la Guerra Civil, Franco ordenà fortificar els Pirineus i planificà la construcció de més de 10.000 búnquers. Les justificacions d’aquestes costoses construccions foren diverses: el 1939, per prevenir un retorn dels republicans; durant la Segona Guerra Mundial, per aturar un possible atac alemany o aliat o, fins i tot, les activitats del maquis.

Als voltants de Ribera de Cardós es poden visitar diverses construccions d’aquesta línia fortificada. Mitjançant un recorregut senyalitzat que parteix del Punt d’informació sobre la Guerra Civil i la postguerra a la Vall de Cardós s’ha dissenyat un itinerari a peu que permet fer una visita als búnquers propers al poble i gaudir d’un indret amb un gran valor paisatgístic.